Selim Sırrı Paşa Vidin doğumlu olup, İzmit tarihinde derin izler bırakmış bir devlet adamıdır. Vidin’de başladığı memuriyet hayatını Samsun ve Sivas’ta sürdürmüş daha sonra İstanbul’da yollar ve köprüler seyyar müfettişliğinde görev almıştır. İzmit 1887’de müstakil mutasarrıflık yapıldığında, Selim Sırrı Paşa mutasarrıf atanmış ve 1895’e kadar görevini sürdürmüştür. Bu süre zarfında başta İzmit olmak üzere Adapazarı ve diğer kazaların imarında çok önemli eserler bırakmıştır. Adapazarı-Geyve yolu ile İzmit-Anadolu demir yolunun inşası onun döneminde gerçekleşmiştir. İzmit’in sembolü sayılan çınar ağaçları Sırrı Paşa’nın eseridir.
Yönetim anlayışı farklı olan Selim Sırrı Paşa, görev süresince bürokratlarla birçok çatışma yaşamıştır. Bunlardan biri İzmit kumandanı Sadeddin Paşa ile yaşanmıştır. Diğeri ve en önemlisi ise Karamürsel kaymakamı ile yaşanan yetki çatışmasıdır. Birbirlerini görev alanlarına müdahale ile suçlamışlardır. Sırrı Paşa, kaymakam tarafından hükümete şikâyet edilmiş, soruşturmalar açılmıştır.
Bu süreçler neticesinde iki defa görevden azledilmiş, bir defa da azledilmesi için üst düzeyde yazışmalar yapılmıştır. Paşa’nın ikinci azli 1895’te gerçekleşmiş ve bir daha İzmit mutasarrıflığına geri dönememiştir. Bu çalışmada Selim Sırrı Paşa hakkında 1889 ve 1890 yıllarında yapılan şikâyetler ve buna bağlı yaşanan çatışmalar, azil ve tekrar göreve iade süreçleri ele alınmıştır. Selim Sırrı Paşa örneğinde 19. Yüzyılın sonlarında taşra yönetiminin sorunları ve çözüm yollarına dikkat çekilmiştir.
Anahtar Kelimeler: Selim Sırrı Paşa, Karamürsel, İzmit
DOI Number: 10.9737/hist.2020.956
|