Yıl:2016   Cilt: 8   Sayı: 3   Alan: Tarih

  1. Anasayfa
  2. Makale Listesi
  3. ID: 766

Emin Şihaliyev , Beşir Mustafayev

Ermenistan-Azerbaycan, Dağlık Karabağ Sorunu: Çözüm Yolunda Engeller, Kuvvet Kullanımının Analizi, Gelecek Öngörüler

Ermenistan-Azerbaycan, Dağlık Karabağ ihtilafı, Güney Kafkasya'da güvenlik ve istikrarın önündeki en büyük engellerden biridir. Ermenistan-Azerbaycan çatışması yirmi yıl önce başlamasına rağmen bu çatışmanın halline yönelik henüz bir çözüme varılamamış ve yakın bir gelecekte de varılması beklenmiyor. Bu zamana kadar iki taraf arasında çözüm yolunda bir barış gerçekleşememiştir. Sorunun çözümü diğer devletlere emanet edilmiş ve süreç AGİT Minsk Grubu tarafından yürütülmektedir. Başarısız barış görüşmeleri sonucunda, Azerbaycan´ın işgal edilen topraklarını geri almak amacıyla askeri güç kullanması kaçınılmaz gözükmektedir. Bakü, enerjiden elde ettiği gelir sayesinde, düzenli olarak askeri harcamalarını artırmaktadır. Azerbaycan'ın ekonomik ve askeri olarak güçlenmesi bölgedeki güç dengesini değiştirmektedir. Azerbaycan tarafı bu noktada Rusya´yı en önemli faktör olarak hesaba katılmalıdır. Bu makalede sorunun çözümüne yönelik Azerbaycan'ın stratejik vizyonunu açıklanmaktadır. Bu araştırmada, Ermenistan-Azerbaycan çatışması için bir çözüm oluşturacak faktörler şunlardır: o Çelişkili iki tarafın karşılıklı tutumları-Ermenistan ve Azerbaycan; o Rus faktörü; o Batı´nın çifte standart politikası ya da medeniyetler çatışması. Bu faktörlerin analizinin yanısıra, gelecekte de çatışma ortamının süreceğini tahmin edebiliriz.

Anahtar Kelimeler: Ermenistan-Azerbaycan Çatışması, Rusya, Batılı Güçler, AGİT Minsk Grubu.

Doi Number: 10.9737/hist.2016322072


Armenia-Azerbaijan, Nagorno-Karabakh Conflict: Obstacles to Resolution, Analysis of Use of Force, Forward-Looking Predictions

Armenia-Azerbaijan, Nagorno-Karabakh conflict is one of the greatest obstacles to security and stability in the South Caucasus. Despite the fact that the Armenia-Azerbaijan conflict started twenty years ago there is no resolution for this conflict and the one is not expected in the near future. There has not been commitment to peace between two sides and the solution for this problem has been entrusted to the states and the process is accelerated by the OSCE Minsk Group. Azerbaijan is not satisfied with the current status quo. As a result of failed peace talks, Azerbaijan has been emphasizing of using military force in order to seize occupied territories. Thanks to the income from the energy, Baku increases its military spending on a regular basis. Economic and military strengthening of Azerbaijan changes the balance of power in the region. At this point the most important factor to take into account for Azerbaijan is Russia. The current article describes Azerbaijan´s strategic vision for conflict resolution. As the author shows in this research, these are the factors why there is no resolution for the Armenian-Azerbaijani conflict: o The opposite attitudes of the conflicting sides-Armenia and Azerbaijan; o Russian factor; o Western double standards policy or the clash of civilizations. Besides analysing these factors, the author attempts to predict the hypothetical scenarios of the conflict not in the long future.

Keywords: The Armenia-Azerbaijan Conflict, Russia, Western Powers, OSCE Minsk Group.

Doi Number: 10.9737/hist.2016322072


226