Yıl:2011   Cilt: 3   Sayı: 2   Alan: Tarih

  1. Anasayfa
  2. Makale Listesi
  3. ID: 244

Mohamed Salah Harzallah

İrlanda´da 19. Yüzyılın Ortasında Toprak Sahipleri ve Mali Sorumlulukları

19. yüzyılda toprak sahipleri İrlanda´da toplumsal tabakasının en üst sınıfını oluşturuyorlardı. Tarihçiler onların rolü konusunda iki önemli izah önermişlerdir. Bazı tarihçiler, arazilerini geliştirmedikleri için onları İrlanda´nın iktisadi geriliğinin sorumlusu olarak görmektedirler. Diğer tarihçiler ise onlara karşı daha ılımlı olup toprak sahibi sınıfının karşılaştıkları zorluklara odaklanmışlardır. Bu makalede amaç 1840´lı yıllarda yerel işlerde toprak sahiplerinin müdahalelerinin derecesini incelemektir. Bu çalışma İrlanda tarihyazıcılığının kutuplaşmasından ayrı olarak post-revizyonist tarihyazıcılığına katkı sağlamak olarak algılanabilir. Tamamen yerel bir sorumluluk olarak İrlanda´da ihtiyaç için yardım sağlamak amacıyla yapılan yardım oranı şeklini analiz etmek bu çalışmada hedeflenen diğer bir amaçtır. Bu çalışmada iflas etmiş toprak sahiplerinin mülkünün satışının şartlarını belirleyen İpotekli Mülk Yasası´nın ikmali de sorun edilmiştir. Buna göre, bu yazıda 19. yüzyıl İrlanda´daki toprak sahiplerinin, İngiliz siyaset adamlarının ideolojik gündeminin günah keçileri olduğu gösterilmeye çalışılmıştır.

Anahtar Kelimeler: Yardım Oranı - İpotekli Mülk Yasası - İrlandalı toprak sahipleri - fakirlik - toprak sahiplerinin iflası.

Doi Number :http://dx.doi.org/10.9737/hist_334


Mid-Nineteenth Century Landlords and Financial Accountability in Ireland

In the nineteenth-century, landlords occupied the top of the social hierarchy in Ireland. Historians have proposed two major interpretations of their role. Some historians view them as being responsible for Ireland´s economic backwardness since they did not improve their estates. Other historians hold a sympathetic attitude towards them and attempt to focus their study on the difficulties experienced by the land owning class. The main objective of this article is to examine the degree of the landlords´ involvement in local affairs in the 1840s. It could be understood as a contribution to the post-revisionist historiography that departs from the polarisation of Irish history writing. It attempts to examine the way in which the Rate-in-Aid was implemented in order to make the provision of aid to the needy in Ireland a completely local charge. It also examines the implementation of the Encumbered Estates Act which stipulated the sale of the insolvent landlords´ properties. Accordingly, it seeks to show that mid-nineteenth century Irish landlords were the scapegoats of the British politicians´ ideological agendas.

Keywords: Rate-in-Aid - Encumbered Estates Act - Irish landlords - Irish poverty - landlords´ insolvency.

Doi Number :http://dx.doi.org/10.9737/hist_334


587