Year:2009   Volume: 1   Issue: 1   Area: Tarih

  1. Home
  2. Article List
  3. ID: 101

Fahri Sakal

One Party's Citziens and the People who Became to Otherize

During the construction of republican government, a new kind of citizen and a new construction of nation had been aimed. That new kind of citizen was going to conceived as westerner, republican, secular, some nationalist and some Turkish Religious, Orthodox Islam (Sunni) citizen wasn´t desired, but Alevi or apostate (dönme) wasn´t desired. Chauvinism was rejected, but Kurds. Circassia´s or Arabs were not accepted construction of nation, either. These were mentioned with accused idiom. Sometimes ethnic backgrounds were explained with racist approaches and religious and sect backgrounds were explicated with religious expressions. Moreover, the common herd and people, who weren´t member of party, had been othering, too. This new kind of person was accepted as member of RPP, Turk, Muslim, Sunni, secular, westerner, but opposing party member, opposing ideology member, non-Turkish, religious, apostate (dönme), Alevi, person living with oriental valve had been marginalized. Under these circumstances, one party dominating whole of country and represented in whole establishments existed that it was oppose most of people in the country. So, one party knitted the wall between people and itself.

Keywords: One Party Government in Turkey, CHP, DP, Efficiency, Opposition, Democracy, Totalitarian Regime, Nat

Doi Number :http://dx.doi.org/10.9737/hist_17


Tek Partinin Vatandaşları ve Ötekileştirdikleri

Türkiye´de Cumhuriyet idaresi kurulurken yeni bir insan tipini de yaratarak adeta yeni bir "ulus insasını" hedeflemislerdi. Bu yeni insan batılı, cumhuriyetçi, laik, biraz milliyetçi, biraz Türk olacaktı. Dindar Sünni istenmiyor, ama alevi veya dönme de istenmiyordu. Asırı milliyetçilik reddediliyor, ama Kürt, Çerkez ve Arap gibi unsurlar de ulus insası için kabul edilmiyordu. Bunlar suçlanan bir üslup ile anılıyorlardı. Etnik kökenler zaman zaman ırkçı yaklasımlarla, dinî ve mezhebî kökenler de dinci ifadelerle anlatılıyordu. Bunların dısında avam sınıfı ve partili olmayanlar da bu sayılanlarla birlikte ötekilestiriliyordu. Bu yeni insan CHP´li, Türk, Müslüman, Sünni, laik, batılı ise makbul vatandas sayılıyor; muhalif partili, muhalif ideolojili, gayri Türk, dindar, dönme, Alevi ve doğu değerlerinde yasayan biri ise dıslanıyor. Bu haliyle ülkenin tamamına hükmeden ve bütün kurumlarda temsil edilen tek parti ülkedeki insanların büyük çoğunluğunu karsısına almıs bulunuyordu. Dolayısıyla halkla kendisinin arasına kalın bir duvarı kendisi örmüs oluyordu.

Anahtar Kelimeler: Türkiye´de Tek Parti Yönetimi, CHP, DP, Dktidar, Muhalefet, Demokrasi, Totaliter Rejimler, Ulus Devlet, Alevi, Sünni, Doğu, Azınlıklar

Doi Number :http://dx.doi.org/10.9737/hist_17


491